Päivittää

Motocross harrastuksen aloittaminen

Aloittelijan on vaikea saada käsitystä mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon kun mieli tekisi aloitella motocross/enduro harrastusta. Harrastuksen aloittamiseen vaikuttaa monia asiota: pyörän valinta ajajan koon ja  fyysinen kunnon mukaan, pyörän ja varusteiden kustannukset, pyörän- ja varusteidenhuolto, liikennevakuutus, ratamaksut, ajo-opetus, valmennus… Kerromme hieman lisää mitä kannattaisi ottaa huomioon kun alkaa miettiä uuden pyörän hankintaa tai vuokraamista.

Pyöriä löytyy nykyään sähköisinä sekä perinteisiä bensiinikäyttöisiä. Sähköpyörien toiminta-aika yhdellä latauksella on noin 30min-90min, käyttöaika riippuu ajajan käyttämästä vauhdista. Sähköpyörällä aloittelijan on helppo aloittaa ajaminen, sillä siinä ei ole vaihteita eikä kuskin tarvitse kuin kääntää kaasua ja painaa jarrua. Pyörä ei myöskään pidä ääntä eikä pakokaasuja synny. Aikuisten pyörän istuinkorkeus on noin 87cm ja lasten 56cm.
Polttomoottoripyöriä meiltä Bitmad Parkista löytyy 50 -kuutioisesta lasten pyörästä 250 -kuutioiseen aitoon crossipyörään. Pienimmässä 50cc -pyörissä ei ole kytkintä, jonka takia ne sopivat myös aloittelijoille. 65cc -kuutioisesta ylöspäin mentäessä pyörissä on kytkin ja vaihteet, joten ne vaativat hieman harjoittelua. Vuokraussivulta löydät jokaisesta pyörästä istuinkorkeuden ja kohderyhmän jolle pyörä on tarkoitettu.
Polttomoottoripyöriä löytyy 2-tahtisina, jolloin bensan sekaan lisätään öljyä, jotta moottori saa voitelua. 4-tahtisille pyörille ei öljyä tarvitse lisätä polttoaineen sekaan, sillä siinä voitelu tapahtuu erillisellä moottoriöljyllä kuten esim autoissa. Öljy ja suodatin on syytä vaihtaa valmistajan suosittelemalla huoltoaikataululla, jotta välttyy isommilta koneremonteilta. Polttomoottoripyörien ilmansuodatin tulisi vaihtaa puhtaaseen öljyttyyn jokaisen ajokerran jälkeen, jotta pöly tai hiekka ei pääsisi koneen sisään.

Muita huoltoa vaativia kohteita jokaisen ajon jälkeen:
• Pyörän pesu
• Ketjujen rasvaus
• Tuppien tarkistus ja tarpeen mukaan vaihto
• Rengaspaineet

Lisäksi kauden aikana on syytä varautua näihin:
• Iskuvaimentimien huolto
• Takahaarukan laakerien vaihto
• Renkaiden vaihto
• Jarrupalojen vaihto
• Tuppien vaihto
• Männän vaihto
• Koko koneen huolto
• Renkaiden laakerien vaihto

Suomessa rekisteröimättömiin maastoajoneuvoihin tarvitsee ottaa liikennevakuutus joka tällä hetkellä on 1400€-30 000€/vuosi. Ilman sitä ei voi ajaa kuin suljetulla alueella, joita nykyiset motocrossradat eivät ole.

Rata-alueita ylläpitävät moottorikerhot, jotka rahoittavat ratojen ylläpitoa ratamaksuilla. Ratamaksut esim Vantaan Lavangossa ovat 25€/päivä.

Suomessa ajo-opetusta ja lajivalmennusta tarjoavat muutamat entiset ajajat ja moottotorikerhot. Vantaan moottorikerho tarjoaa ajo-opetusta maanantaisin ja lajivalmennusta kilpakuljettajille torstaisin.

Bitmad Parkista saat nämä kaikki edellä mainitut asiat yhdellä kertaa. Aloittelijoille vuokraaminen on hyvä tapa varmistua lajin sopivuudesta ja löytää itselle sopiva ja turvallinen pyörä harjoitella. Harjoitteluun saat meiltä ajo-opetusta, jolla kehittyy seuraavalle tasolle ja taas voit vaihtaa pyörään joka sopii uuteen tasoosi. Kun ajokokemusta on kertynyt riittävästi ja halu esim aloittaa kilpaileminen saat meiltä huipputason lajivalmennusta.

4

administrator

Bitmad Park

Kommentit (Ei kommentteja)

Kommentit (0):

Lisää kommenttisi